• Instructierisico

Instructierisico

Het instructierisico voor de rijschoolhouder uitgelegd

Als rijschoolhouder is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Als instructeur ben je vroeg of laat een keer betrokken bij een verkeersongeval.
Het is bekend dat er in de rijschoolbranche meer schade wordt gereden dan gemiddeld.

Verschil tussen lesclausule en het instructierisico

De meeste rijschoolhouders denken dat ze goed verzekerd zijn op het moment dat het lesrisico is verzekerd op de verzekering van hun auto, motor, bromfiets of vrachtauto zit. Het instructierisico wordt hierbij vaak vergeten. Hieronder leggen we dit verschil verder uit.

Wegenverkeerswet

Bij een autorijles is de instructeur in principe altijd de juridische bestuurder, omdat er sprake is van rijden onder toezicht. Maar in de Wegenverkeerswet staat ook dat deze vlieger niet opgaat voor de categorie A. Bij de motorrijles wordt de leerling die alleen op de motor rijdt aangemerkt als de juridisch bestuurder. Wanneer de instructeur tegen de voor hem rijdende motorleerling botst, is er geen probleem. Dan is de schade gedekt op de WAM-polis van de motor instructeur. Maar wat te doen als de schade ontstaat door een foutieve aanwijzing van de instructeur? In dat geval biedt de WAM-polis geen dekking, omdat de schade niet is veroorzaakt door of met het motorrijtuig van de instructeur.

Rijbewijsbezitters

Deze situatie kan ook voorkomen bij de B-rijles. Er zijn bijvoorbeeld rijscholen die lesgeven aan rijbewijsbezitters die na een ongeval weer de weg op willen, maar dit niet zonder begeleiding durven. Een andere categorie zijn de leerlingen die nog geen rijbewijs hebben, maar wel een tussentijdse toets hebben afgelegd met goed gevolg. Als ze daarbij ook nog eens lessen bij een rijschool met een behoorlijk slagingspercentage, kunnen deze leerlingen door de rechter worden aangemerkt als juridisch bestuurder. Dan kan het voorkomen dat de leerling de aansprakelijkheid probeert door te schuiven naar de instructeur. En zo zijn er nog meer situaties te bedenken waarin het instructierisico komt bovendrijven.

Aansprakelijkheidsverzekering

Sommige verzekeringspolissen lijken het instructierisico af te dekken, maar bij nauwkeurige bestudering van de voorwaarden blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Het instructierisico is voor de rijschoolbranche een zwaar bedrijfsrisico dat je als rijschoolhouder niet kunt dragen.

Voor meer informatie over een aansprakelijkheidsverzekering voor je rijschool kun je contact opnemen met het Stichting Rijschool Belang.

Bel met Stichting Rijschool Belang